laser-eye-surgery-oculus-rift-virtual-reality-1000x580İnternet aramalarında lazerle göz ameliyatının riskleri ve uzun vadede yan etkileri konusunda pek fazla türkçe kaynak bulmak mümkün değil.  Genellikle yapılan aramalarda göz hastanelerinin sitelerinde ameliyatla ilgili sadece olumlu yazılarla karşılaşıyoruz. Bu yüzden bugünkü yazımızda ameliyatın riskleri ve ameliyat sonrası karşılaşabileceğiniz bazı sorunları kaynaklarını da belirterek yazmak istedik. Amacımız kimseyi hedef göstermek değildir.

Öncelikle LASIK (Laser-Assisted in situ Keratomileusis) nedir?
Gözümüzün renkli ve bombeli kısmı olan kornea tabakasının 100 mikron kalınlığında bir bıçakla (keratokom) kesilerek kaldırılması ve kaldırılan bu tabakaya tıpkı kullandığınız gözlük camı gibi bir geometriyi lazer ışınlarıyla işleyerek gözdeki kusurun giderilmesi işlemidir.  Lazer atışları bittikten sonra açılan kornea flabı kapatılır ve tedavi biter. 1 göz için yaklaşık 5 dakika kadar sürmektedir. Teoride 1950 yılında bulunmuş, 1985 yılında ilk kez uygulanmıştır.  Günümüzde farklı teknolojiler kullanılsa da işlemler ana hatlarıyla aynıdır. (kaynak: http://en.wikipedia.org/wiki/Lasik)

Ameliyatın nasıl yapıldığına dair bir video

Peki LASIK sonrası yaşanabilecek sorunlar nelerdir?

  1. Elbette her ameliyatta olduğu gibi lasik ameliyatında da gözde kalıcı hasar oluşması mümkündür. Bu düşük bir ihtimal olsa da operasyon yapılan kornea tabakası zedelenerek kalıcı hasar oluşabilir. (10.000 kişide 1 ihtimal)
  2. Göz numarası değişkendir, ameliyat sonrası değişebilir. Yapılacak ameliyat bir tedavi değil sadece bir düzeltmedir. İlk numaralı gözlüğünüzü taktığınız günden bugüne numaranız nasıl değiştiyse, ameliyat sonrası da değişme ihtimali vardır. Göz numarası tamamen sıfırlanmayabilir, ameliyat sonrası gözlük takmanız gerekebilir.Göz numarasının değişimini “Figure-1” de görebilirsiniz. Miyopi yaşla beraber düşerken, hipermetropi artmaktadır. (kaynak: Chapter 2: Development of a Model of Myopia)40 yaş sonrası miyop hasta yaş/miyopi grafiği (kaynak: Myopia | National Eye Institute)40 yaş sonrası hipermetrop hasta yaş/hipermetropi grafiği (kaynak: Hyperopia | National Eye Institute)Uzun lafın kısası, göz numaranızın değişimi tamamen fizyolojiktir ve kimse değişmeyeceğinin garantisini veremez.
  3. Miyoplarda 40 yaş sonrası durumu inceleyelim: Presbiyopi
    Miyoplar: Avantajları 40 yaş sonrasında başlar. Gözleri yakına odaklı olduğundan uzak gözlüğünü çıkararak yakını rahatlıkla görebilirler. Gözleri sıfırlanan bir hasta 40 yaş sonrası yakın gözlüğü kullanmak zorundadır.
  4. Gündüz hiç hissedilmese de gece görüşünde azalma ve hayalet yansımalar oluşması.  Gece göz bebeği daha fazla ışık almak için büyür, çapı artar. Ameliyat yapılan optik zon dışından da ışık girmeye başlar ve hayalet yansımalar ortaya çıkar. Gözlük ile elde edeceğiniz görüş sadece bu sebepten ötürü lasik görüşüne göre daha net ve daha keskindir.

    Gece normal görüş

    Dağınık yıldız yansıması

    Hayalet görüntü-Hareler

    (kaynak: Large Pupils and Lasik Night Vision Halo – Starburst)

    Gözlük ve lens kullanırken yaşadığımız sferik aberasyonlar LASIK sonrası da oluşmaktadır. Merceğin çevresine gelen ışık tam retina üzerinde oluşamaz. Görüntüde hareler oluşur. Gözlük camlarında kişiye özel ölçü alınarak bu sorun giderilebilirken lens kullanıcıları ve LASIK ameliyatı olanlarda giderilememektedir.

  5. Kornea tabakasına yapılan müdahale sonrası hassasiyetini yitirmesinden ötürü göz yaşı salgısını azalttığı bilinmektedir. Salgılamayı azaltan gözde kuruluk başlar. Bu yüzden çoğu hasta ameliyat sonrası suni göz yaşı damlası kullanmak zorunda kalır.
    FDA’nın sitesinden ulaşabilirsiniz. (kaynak: http://www.fda.gov/medicaldevices/productsandmedicalprocedures/surgeryandlifesupport/lasik/ucm061354.htm)
    Göz kuruluğu sendromu 50’li yaşlardan sonra sıkça görülmektedir. Ameliyat olan hastalarda bu sorun ciddi seviyelere ulaşabilir.
    (kaynak: http://eyewiki.aao.org/Dry_Eyes_After_Laser_in_situ_Keratomileusis_(LASIK))
  6. Burada belirttiğimiz maddeler yalnızca LASIK sonrası karşılaşılan en yaygın sorunlardır. Lasik’in yaygın olarak kullanıldığı 15 yıllık kısa bir geçmişi vardır. Uzun vadede henüz keşfedilmemiş komplikasyonları olabilir. Diğer riskler şunlardır (kaynak: http://www.allaboutvision.com/visionsurgery/lasik_complication_1.htm)

Konuyla ilgili belirtilecekler yalnızca bunlarla sınırlı değil. Ameliyat olan dostlarımızdan çok memnun olanlar olduğu gibi beklentileri yüksek çıkanlar da oldu. LASIK ameliyatı geri alınamadığından bu ameliyatı olmuş/olacak herkesten konuyla ilgili fikirlerini belirtmesini rica ederiz. Yazının başında belirttiğimiz gibi amacımız kimseyi hedef göstermek değildir.